Een nieuw jaar

Aan allen een geweldig en mooi, zegenrijk en krachtig 2023. Ik hoop dat God je mag geven wat je nodig hebt. Dat je sterker in je geloof zult worden. Dat je meer liefde zult geven aan de mensen om je heen. Dat je meer betekenis gaat geven aan het prachtige leven dat God je gegeven heeft. Een mooi en dankbaar leven leiden is een kunst. Mooi leven doe je niet zomaar. Heel veel kleine keuzes bepalen uiteindelijk wat de optelsom zal worden als je ouder bent. Alle daden van goedheid, alle woorden van vriendelijkheid, alle positieve gedachtes, alle gebeden tot God, alles draagt bij tot het slijpen van de prachtige diamant die jij bent. Maar het is niet alleen wat je méér doet dat bepaalt wie je bent.

Ook de dingen die je minder doet bepalen wie je bent. Minder klagen, minder negatief denken, minder boos zijn, minder je zorgen maken, minder alleen maar aan jezelf denken helpt om ruimte te maken in je leven voor de schoonheid die om je heen is.

Het is makkelijk gezegd, maar we weten allemaal wel dat het niet zo eenvoudig is. Wat je nodig hebt, is dat je anders gaat denken. Dat is iets waar de Bijbel ons voortdurend bij bepaalt, zie Romeinen 12:1-2. Anders leren denken is het gevolg van je openstellen voor Gods Geest. Dat openstellen voor de Geest hangt voor een groot deel samen met je bereidheid om je eigen wereldbeeld ter discussie te stellen. We moeten niet vergeten dat we de Bijbel lezen door onze westerse bril. Als gevolg daarvan zien we alleen die dingen die we herkennen. Neem bijvoorbeeld het verhaal van de verloren zoon in Lukas 15. Vanuit het christelijke westerse perspectief denken we dat het verhaal gaat over de verloren zoon die in zonde heeft geleefd en weer terugkomt en van de Vader volledige vergeving ontvangt. We zijn zo gepreoccupeerd door zonde en vergeving dat we de echte boodschap van het verhaal missen, namelijk de oudste zoon. Jezus vertelt dit verhaal tegen de farizeeën en schriftgeleerden die zichzelf heel goed vinden, maar net als de oudste zoon de echte liefde voor God en de naaste missen.

Hoe stel je je eigen wereldbeeld en Godsbeeld ter discussie? Eén van de dingen die mij helpt is om boeken te lezen. Niet zomaar boeken, maar boeken die mij aanraken en veranderen. Er is niets zo bevrijdend als over de grenzen van je eigen begrip heen te kunnen stappen en de wereld op een andere manier te gaan zien. Voor mijn helpt dat zeker om mezelf beter te leren kennen en beter te kunnen relativeren. Voor wie lid is van de bibliotheek zijn de boeken gratis toegankelijk als e-book of als audio book via de app: ‘Online bibliotheek’. 

Naast de Bijbel raad ik je ook aan eigentijdse schrijvers en denkers te lezen. Er zijn een paar boeken die ik iedereen kan aanraden. ‘Geven en nemen’ (2022) van de psycholoog Adam Grant gaat over drie soorten mensen: nemers, uitruilers en gevers. Nemers nemen ongeacht of het andere wat kost; uitruilers zoeken altijd naar de balans, ze willen niet meer geven dan ze in waarde terugkrijgen; gevers geven zonder iets terug te verwachten. Onderzoek toont aan dat gevers grotere netwerken om zich heen hebben en uiteindelijk succesvoller zijn in het leven. Geven is een bijbels principe: ‘Geef en u zal gegeven worden,’ in Lucas 6:38. Uiteindelijk is God de grootste gever van het hele universum: hij geeft en wil niet stoppen met geven. Vijf broden en twee vissen geeft aan dat je met weinig heel veel kunt bereiken. Wij zijn een kerk die sterk is in geven. Als je wilt weten waar je zelf staat, kun je een online testje doen op de site van Adam Grant, https://adamgrant.net/quizzes/give-and-take-quiz/

Een ander boek dat ik van harte aanraad is: ‘Omarm de chaos’ (2021) van Jan Rotmans. Rotmans brengt structuur in de crisissen van de afgelopen jaren: klimaat, energie, financieel, corona, woning crisis. Hij laat zien dat al die crisissen een onderdeel zijn van een grote wereldwijde verandering om beter om te leren gaan met grondstoffen, met de natuur, met het leven en met de mensheid. Eigenlijk doet Rotmans hetzelfde als wat Jezus doet in Matteüs 24. Jezus praat in dat hoofdstuk over allerlei crisissen die zullen plaatsvinden in deze wereld, maar hij zegt dat je daardoor niet ontmoedigt moet raken. Hij roept de gelovigen op om anders te kijken naar de crisissen, namelijk niet als een bedreiging, maar als een signaal van een nieuw begin. Nu is het nieuwe begin dat Jezus bedoelt van een andere orde als wat Rotmans bedoelt, maar het principe blijft hetzelfde: als je anders gaat kijken zie je andere dingen.

We staan aan het begin van een nieuw jaar. Hoe ga jij dit nieuwe jaar vormgeven? Ben je bereid om te leren en te groeien? Ben je bereid om je wereldbeeld ter discussie te stellen? Ik hoop dat je dat doet. Maar ook als je het (nog) niet wilt of er nog niet aan toe bent. In alle gevallen wens ik je Gods rijke zegen toe in 2023. Ga met God.

Hartelijke groet,
Jurriën den Hollander
predikant

Adventkapel Huis ter Heide

Welkom bij de Adventkapel.

NEEM PLAATS EN ERVAAR HET. PROEF EN GENIET!

Wij geloven dat God de bron is van liefde en dat iedereen met Hem kan rekenen op een hoopvolle toekomst. Kom gerust eens langs, je bent welkom!

https://www.adventkapelhth.com
Vorige
Vorige

Letterlijk of allegorisch

Volgende
Volgende

Een kleine blijk van liefde die toch heel groot kan zijn